ESSEF

ESSEF

Om bloggen

ESSEF (="SF") er en fællesblog om science fiction litteratur. Bloggen skrives af et (åbent) panel af danske science fiction fans. Vil du skrive med? Kontakt redaktøren på formand {at} sciencefiction . dk

Noter Til "Kurtz In The Soul"

LitteraturOprettet af Henning Andersen tir, januar 15, 2013 19:18:58

[1] Det er muligt citatet ligger indlejret et sted i teksten, men i min udgave af ”Mørkets Hjerte” har jeg ikke kunnet finde det. Men det skal jo nok være rigtigt, når de siger det.

2 Mr. Kurtz skulle efter sigende være inspireret af Georges Antoine Klein, der døde ombord på den damper Conrad var styrmand på – et sted i Congo. Pågældende flodbåd hed i øvrigt ”Roi de Belges”

3 ”there is no spoon – “ (Matrix)

4 G.P Putnam’s Sons 1979, Hugo-nomineret 1980 – meget anbefalelsesværdig

5 Spoiler: - fordi det er en ret! I øvrigt er det – på en eller anden måde – interessant (eller ”awesome” eller ”häpnadsväckande”) at den første isbryder, der hed ”Lenin”, oprindeligt hed Alexander Nevskij, bl.a. var tegnet af Zamiatin – og ”stelnummeret” var D-503.

6 Findes der ”forstandig eksploitering”?

7 Is he gone native or is he gone commie? That’s the question, Horatio

8 ”Death And Designation Among The Asadi”

9 Ventress – vingt trés, hvilket enten er en rødvin eller en slags bacon fra Provence

10 Edgar Wallace skrev en stribe historier om ”Sanders Of The River” – oprindeligt var jeg overbevist om at det var en parodi på kolonialismen, men gradvist er det gået op for mi, at Sanders’ way to do it præcis var Edgars ide om hvordan de dér sorte skulle have det. Og han får det selv, i den grad, i ”The Chrystal World” – så kan han lære det (tænkte Ballard, formodentlig, forhåbentlig – medmindre jeg tager fejl)

11Jeg har søgt på nettet, men jeg kan ikke finde det politiske koryfæ der skulle have udtalt dette pragtstykke af retorisk opsummering: - Leif Hartwell, Thomas Nielsen, Ninn-Hansen, Poul Hartling – the answer is blowing…….

12Og på den tur vistnok også et forlist ægteskab, eller i hvert fald afslutningen på et kærlighedsforhold – rygter, rygter

13Det kan være meget vanskeligt at sige noget meningsfuldt om ”Downward To The Earth”, uden at røbe opløsningen, og i nærværende sammenhæng er det nærmest omsonst. Derfor må denne note repræsentere den eneste spoiler-alert jeg giver. Og for at det nu ikke skal være løgn så opfatter jeg egentlig Sheena som en nedtonet model af Rider Haggards ”She” (who must be obeyed) og Bourroghs’ Queen La Of Opar fra Tarzan-cyklussen – ældre, roligere; kvinde, hele vejen igennem (uha-dada – uhadadada)

14konsekvenser af økonomiske fluktuationer bliver i politisk jargon ALTID oversat til nye analyser og nye perspektiver, hvilket også gælder i situationer hvor en fejlslagen politisk disposition kræver en forklaring. Sjovt nok

15Aktæons synd – eller uheld – var at han kom til at se gudinden Diana i bad, og hun forvanlede ham til en hjort, og staklen blev flået ihjel af sine egne jagthunde.

16Det følgende vil antyde visse links til Arrakis-spice, Known-Space Booster-Spice, det dér de hiver ud af støvhavets hvaler i Bruce Sterlings Involution Ocean – derfor også til spermaen i Melvilles Moby Dick – samt Stroon fra Cordwainer Smiths Instrumentality Of Mankind-serie

17Det irriterer mig til døde, at Robert Silverberg fandt behov for at nikke til Robert A. Heinleins ”Stranger In A Strange Land”, ved at indføre den besynderlige term, som et ekko af ”grok”, der bare er noget den aldrende Heinlein har fundet på for at være ”groovy” med ”the young ones” – hvorfor ikke bare kalde det ”bevidsthed”, ”sjæl” eller ”forstand”?

18Nildoror ligner elefanter; Sulidoror ligner kæmpedovendyr med en tapiragtig snabel

  • Kommentarer(0)//essef.sciencefiction.dk/#post85