ESSEF

ESSEF

Om bloggen

ESSEF (="SF") er en fællesblog om science fiction litteratur. Bloggen skrives af et (åbent) panel af danske science fiction fans. Vil du skrive med? Kontakt redaktøren på formand {at} sciencefiction . dk

APA!

LitteraturOprettet af Knud Larn tir, juni 08, 2010 12:19:10

Det var navnkundige HPL som for alvor satte fart på Amateur Press Associations (APA´er). Han opfandt dem ikke, de fandtes før ham, og de begyndte gennem andre kræfter, men det var hans solide arbejde for at få dem til at fungere der holdt den gode ide i live længe nok til at andre kunne tage over. Og så ER det jo også HPLs senere berømmelse der holder priserne på f.eks. Amateur Corresspondent oppe – og dermed i live i Fandoms hukommelse. Det er en side af HPLs liv og virke som jeg synes tit glemmes i lovprisningen af hans dejligt grumme fortællinger. Hvis nu Hr. Thomas Winther en dag udgav et nyt nummer af sit HPL-fanzine kunne det måske være emnet for en artikel?

Kort fortalt fungerer en APA ved at en række forskellige fanzineudgivere sender et antal eksemplarer af deres fanzines til en central adresse. Her pakkes alle fanzines og sendes tilbage til alle de deltagende fanzineudgivere. Derved får man ikke bare sit eget fanzine udsendt til en række stærkt interesserede, man får jo også i tilgift et eksemplar af alle de andres fanzines! Vel at mærke uden den ofte bøvlede proces med at finde frem til dem, sende portopenge, etc. Som regel er eneste krav at man selv udgiver et antal sider om året. Som det sociale netværk af ligesindede en APA er, kan man ikke abonnere på en APA, man kan kun deltage hvis man bidrager.

Mig bekendt har vi aldrig haft en rigtig APA i Danmark, og det er egentlig synd. Muligvis kunne det have holdt liv i en række danske fanzines igennem længere tid end ellers. Og så skal man heller ikke glemme at det for nye faneds er en meget nem og ligetil måde at starte sit eget fanzine. Man har fra dag et en stor og interesseret læserskare.

ESSEF var oprindeligt mit forsøg på at tage en APA ind i den elektroniske tidsalder. Da næsten ingen laver printfanzines mere, men blogger istedet, er en fællesblog nok det tætteste vi kan komme på en APA i dag. Og ESSEF har da også givet stemme til en række danske fans vi ellers ikke ville have hørt så meget til. Jeg kan kun håbe at denne tendens fortsætter, og at også nye stemmer tør blande sig i debatten.

Selv ER jeg jo mest til printfanzines, og derfor har jeg set mig om efter APA´er. Findes de mon stadig? Én af dem jeg fandt var Chuck Connors eAPA. Et interessant alternativ til de trykte APAs. Man sender en pdf af sit fanzine til en central email. Her klippes alle sammen til én pdf, der så sendes tilbage til deltagerne. Af hensyn til MB-trafikken er der dog loft over hvor meget de enkelte bidrag må fylde – hvilket især lægger loft over grafikken man kan benytte. Men til gengæld er distributionen jo utrolig nem og koster faktisk intet!

I min første mailing (eAPA #74) fik jeg 9 fanzines, redaktøren Chuck Connors oversigt over denne mailing, ”Admins” (1s), Pete Sullivans ”Pleasantly Random” #53 (12s), Steven Silvers ”Plata” #55 (5s), mit eget ”Afraid of Water” #1 (6s), R-Laurraine Tutihasis ”Feline Madness” #73 (5s), Christina Lakes ”Proper Job” #2 (3s), William McCabes ”May 2010” (3s), Chuck Connors ”Boopledoggin´” #46 (5s), og Garth Spencers ”I Never Got The Hang Of Thursdays” #65 (4s). Det er – som det skal være – en broget flok.

Sullivan leverer første halvdel af et radiointerview om det engelske valg, komplet med overfladiske bemærkninger, ikke særlig sjove morsomheder, og en masse jingles, musik, vejr, etc. Om det er virkeligt eller fiktionelt er ikke til at afgøre, og det behøver man vel heller ikke for at forholde sig til dette skoleeksempel på ”much ado about nothing” som præger radiofladens mere populære kanaler.

Silver skriver om en dysfunktionel arrangørkomite bag en konference om den internationel rumstation og om hvordan han endte med at køre Buzz Aldrin til eventen. Han skriver også om Charles Babbages ”difference engine”, fra den første omtale i juni 1822 og dens modtagelseshistorik.

R-Laurraine Tutihasi fortæller om deres hus i Tuscons ødemarker, hvordan der bygges og ordnes, hvordan teleskopet nu har fået sin plads, og så gennemgår hun ”SciFi Classics 50-movie pack” boksen, som er den værste samling af gamle (dårlige) genrefilm hun endnu har set! Mange af dem slet ikke i genren, blot dårlige!

Lake, englænder ligesom Sullivan, skriver om valget i UK, og om hvordan resultatet (måske) kommer til at ramme universitetet og dets bibliotek, hendes arbejdsplads.

McCabe, bosiddende i Birmingham, præsenterer sine tanker om valget, om den netop afholdte Gay Parade i byen, og om Melodi Grandprix´et.

Connor, redaktøren himself, har denne gang ikke så meget tid, ”due to the vagaries of assorted social commitments and general Life intrusions,” men leverer alligevel 5 siders LoCs til sidste mailing. Bl.a. den interessante observation at fanzine fandom først kommer ud af sit dødvande når den ophører med at være så bagudskuende og andægtig og igen bliver mere direkte nu-og-her. Det er en interessant observation ikke mindst fordi hele denne APA mailing fik mig til at tænke på hvor ægte fannisk den er, netop ikke historisk orienteret, men fortæller om en gruppe menneskers gøren og laden. Mennesker som TILFÆLDIGVIS også er science fiction fans!

Endelig skriver Vancouver fan Spencer om nyt fra Canadas Fandom, om problemerne med at finde nye midlertidige jobs, den dårlige canadiske økonomi, og om (næsten) at anskaffe en kat – man skal erlægge et skadesdepositum sat ift hele bygningens årlige lejeindtægter, ikke kun den enkelte lejlighed, for at få lov til at holde kat!

Det der slår mig mest – udover det ovenfor nævnte om her-og-nu versus det historiske – er at ALLE har så mange LoCs til den tidligere mailing. Ikke blot ris/ros/korrektion, men supplementer, tanker og refleksion. Derved skabes en levende dialog og man kan se hvordan samme indslag har genereret vidt forskellige reaktioner hos APA´ens medlemmer. Nå ja, og englænderne lokker alle med det kommende bud på en engelsk worldcon i 2014!

Er man interesseret i at være med, kan man læse mere om regler etc på efanzines.com under http://efanzines.com/eapa/index.htm Man kan også der se én årlig åben mailing, for 2009 er det: http://efanzines.com/eapa/eapa60.zip. Hvor man altså ikke behøver være medlem for at læse de ellers password beskyttede fanzines (et nyt password for hver mailing).

  • Kommentarer(0)//essef.sciencefiction.dk/#post61