ESSEF

ESSEF

Om bloggen

ESSEF (="SF") er en fællesblog om science fiction litteratur. Bloggen skrives af et (åbent) panel af danske science fiction fans. Vil du skrive med? Kontakt redaktøren på formand {at} sciencefiction . dk

Fremtiden er nær !

NyhederOprettet af Knud Larn fre, august 07, 2009 12:29:35

Århus Festuge : Fremtiden kommer!

Temaet i Århus Festuge er Fremtiden kommer! Og med vanlig spidsfindighed har Århus Kommunes Biblioteker repliceret med deres slogan Fremtiden er her allerede – i bøgerne! Dette danner rammen for deres del af Festugen. I anledningen er biblioteket rykket ud i byen, og vil bl.a. fra en scene i Byparken promovere den litterære fremtid, splejset med musik og andre indslag.

Naturligvis er Science Fiction Cirklen på pletten, når nu lejligheden byder sig, og vi har – sammen med biblioteket i Århus – tilrettelagt en særdeles festlig mini-litteraturfestival lørdag 5. september i Byparken. Niels Dalgaard og undertegnede, vil – mellem musikken og oplæsningerne – præsentere udvalgte litterære drømme om fremtiden gennem tiden.

Der bliver 8 indslag om science fiction, her et klip fra programteksten:

11.00-11.20 ”En stadig lysere fremtid for alle!”

- Knud Larn leder os igennem utopiernes udvikling fra de gamle græske filosoffers drilske drømme om ”et andet og bedre sted”, over oplysningstidens fantasier om en bedre fremtid, til ingeniørernes længsel efter maskinel lykke til alle.

11.30-11.50 Nogle danske fremtider

- Niels Dalgaard præsenterer nogle danske forestillinger om hvad fremtiden kan bringe. Ud fra den danske science fiction-produktion at dømme er danskerne et folk af sortseere – i al fald er der rigtig mange advarende fortællinger imellem. Men der bliver også plads til lidt optimisme.

12.20-13.00 Interview: Med Næsen i Fremtiden!

- Knud Larn interviewer litteraturforskeren Niels Dalgaard, der er ph.d. i science fiction og igennem et langt liv har læst og analyseret science fiction genren herhjemme, og diskuterer hvor genren og forskningen har bevæget sig hen herhjemme og internationalt igennem de sidste par årtier.

11.30-11.50 Kvinders fremtider

- Niels Dalgaard søger at aflive myten om at kvinder ikke skriver science fiction. Bl.a. fremdrager han en stribe forfattere der har valgt at bruge den utopiske roman til at diskutere kønsroller og en mere retfærdig indretning af samfundet

15.00-15.20 ”Alt dét, der kan gå galt...!”

- Knud Larn fortæller om de første samfundsforskrækkede fremtidsdrømme, over den egentlige fremtidsforsknings begyndelse hos krigsgeneralerne, og til moderne dages helt individuelle fremtidsmareridt.

15.50-16.10 Nanoteknologi, cyberspace og posthumanisme

- Niels Dalgaard præsenterer nogle af de mere vilde forestillinger indenfor nyere international science fiction – og reflekterer over, hvorfor forfatterne netop skriver om disse motiver, og hvad de søger at sige om nutiden.

16.20-16.50 ”Om føje år…!”

- I Knud Larns sidste blik ud over den internationale science fictions historie, kigger han på vore dages science fiction, hvad skrives der om, hvad læses der, og hvordan drømmer vi i dag om fremtiden?

15.50-16.10 Samtale med Svend Åge Madsen

- Forfatteren Svend Åge Madsen, der bl.a. har skrevet om en række forskellige fremtider, især for Århus, interviewes af Niels Dalgaard, der har skrevet to bøger om forfatterskabet.

Jeg håber at se rigtig mange science fiction fans dér !

  • Kommentarer(1)//essef.sciencefiction.dk/#post43