ESSEF

ESSEF

Om bloggen

ESSEF (="SF") er en fællesblog om science fiction litteratur. Bloggen skrives af et (åbent) panel af danske science fiction fans. Vil du skrive med? Kontakt redaktøren på formand {at} sciencefiction . dk

Ole Juul 1918 til 2009

NyhederOprettet af Carl-Eddy Skovgaard lør, april 25, 2009 14:55:08
Humorist, journalist, modstandsmand og forfatter er død den 17 april 2009

J. G. Ballard døde i samme uge, og Ole Juul er selvsagt ikke i samme klasse hvad angår sfcience fiction som Ballard, men han er dansk og har skrevet science fiction.

Der står ikke meget på wikipedia om ham - men dog en smule fakta:
http://da.wikipedia.org/wiki/Ole_Juul_(forfatter)

Han var humorist og er kendt som sådan, men i hvert fald 'Kærlighedsdrabanten' var klar science fiction - og det tossede paradis også i hvert fald på grænsen.

Hans virke som journalist bragte ham i kontakt med modstands miljøet under krigen, hvilket sikkert var startskud til hans forfatterkarriere. Han debuterede i 1945 med modstands romanen 'Der røde enge', der er en ok men ret traditionel modstandsbog fra tiden. Den blev senere filmatiseret og blev ret godt modtaget. Den er dog hverken science fiction eller morsom.

Til hans 'fantastiske bøger', som nogle kalder SF andre fantasy og atter andre humor og satire er i hvert fald:
Den syvende basun, 1950
Det tossede paradis, 1953 (filmatiseret i 1962)
Profeten går i land, 1954
Kærlighedsdrabanten, 1957

Disse 4 romaner skiller sig ud spm både humor og sfcience fiction / fantasy.

Kun Kærlighedsdrabanten er dog efter min mening rigtig SF, da det ikke rigtigt er noget der bare lugter af naturvidenskabelig baggrund for de andre.

Jeg må indrømme at jeg langt fra har læst alle hans 45 bøger, men mener dog at kunne huske at der ikke er andre end de ovennævnte der fortjæner fredikatet science fiction / fantasy.

Hvis i nu ikke lige HAR læst Kærlighedsdrabanten, kan den stadig lånes på biblioteket. Jeg har lige checket, og der findes i hvert fald 5 eksemplarer i Danmark der er til hjemlån.

At det handler om en (dansk) bemandet sattelit der sendes i kredsløb om Jorden - fremgår nærmest af titlen, men resten af plottet vil jeg ikke røbe, men jeg kan dog sige at da jeg første gang læste den omkring 1965 syntes jeg at den var hyle morsom. Så morsom at jeg stadig nu over førre år efter, tydeligt kan huske den. smiley

Carl-Eddy Skovgaard

  • Kommentarer(1)//essef.sciencefiction.dk/#post37