ESSEF

ESSEF

Om bloggen

ESSEF (="SF") er en fællesblog om science fiction litteratur. Bloggen skrives af et (åbent) panel af danske science fiction fans. Vil du skrive med? Kontakt redaktøren på formand {at} sciencefiction . dk

Iranske Rumhistorier

NyhederOprettet af Knud Larn tor, februar 05, 2009 14:57:54

Endnu en Rum Nation er Født!

Mandag formiddag sendte Iran sin første satellit i kredsløb om Jorden. De benyttede et ombygget missil og sendte dermed den islamiske stat ind i en lille elitær klub af rumnationer, der ud over de oplagte russere, europæere og amerikanere nu også rummer Kina, Japan, Indien og Israel.

Den lille kommunikationssatellit Omid (persisk for håb) steg til himmels i en Safir 2 raket. I 2005 blev den første iranske satellit opsendt, men det var som cargo i en russisk opsendelse. Med denne opsendelse er Iran blevet en selvstændig rumnation, kan opsende raketter til rummet fra eget landområde (det Nord-østlige Iran) og skal ikke spørge andre om lov.

Nogen kan måske huske at der i august sidste år faldt et iransk missil i vandet langt væk fra iransk jord, og skabte en mindre international krise. Det menes nu med sikkerhed at have været en prototype på denne opsendelsesraket. Rumprogrammet er udviklet under skarp kontrol fra FNs side, der skal sikre at denne type teknologi ikke anvendes til konstruktionen at et nukleart missilforsvar.

Opsendelsen skete i en skrå vinkel ud over det Indiske Ocean for ikke at genere de følsomme nabolande. To objekter, formentlig satellitten og en boosterraket kredser om Jorden i to ovale baner. Tidspunktet for opsendelsen er valgt med omhu: Det var 30 årsdagen for den islamiske revolution.

USA har udtrykt sin store fortrydelse og ser opsendelsen som en ”unødvendig aggressiv handling, der skaber ustabillitet i regionen”. Iran hævder at formålet er fredeligt og planlægger en række opsendelser i årene der kommer. Der skal opsendes kommunikations- og overvågningssatellitter som er ”en nødvendighed i dette overvejende øde land”. Og så er man jo også godt forberedt til en evt. landkrig med satellitmagten USA…

Det der er det spændende her er jo at dette (måske) betyder at vi får mere litteratur om rummet og dets udforskning i fremtiden – og her fra et land med et markant anderledes religiøst og kulturelt udgangspunkt end os i vesten.

På forfatterpræsentationsmødet i går aftes (i Valby Kulturhus, under Foreningen Fantastiks regi) hvor jeg præsenterede feminismen generelt og Joanna Russ i særdeleshed, nævnte jeg bl.a. den islamiske sf-novelle ”Sultana´s Dream” (udg. 1905) af Rokheya Shekhawat Hossein (1880 - 1932). Skrevet i det daværende Bengalen, nu Bangladesh.

Det kan være svært at falde over den slags ikke-vestlige værker, og ingen af tilhørerne havde da også hørt om Hosseins novelle. Ikke desto mindre kan den læses online her:

Måske får vi nu også værker i genren fra Iran? Man kan jo håbe…

  • Kommentarer(1)//essef.sciencefiction.dk/#post29