Ekkorummet

Ekkorummet

Om bloggen

Aktuelle og uaktuelle kommentarer til science fiction og beslægtede emner - de steder hvor kunsten og videnskaben møder hinanden og tilværelsen - med lejlighedsvise musikalske og poetiske ekskurser.

Foredrag: Xenolingvistik - det ultimative fremmedsprog

BegivenhederPosted by Stig W. Jørgensen Sun, September 23, 2012 12:57:56

På lørdag d. 29. september kl. 16 holder jeg et populærvidenskabeligt foredrag i Valby Kulturhus, 3. sal. Der er gratis adgang.

Foredraget indgår som programpunkt på den lille science fiction-festival Dancon, der strækker sig over både lørdag og søndag, og hvor man blandt andet også kan høre om steampunk, ny dansk science fiction-novellistik, betydningsfulde kvindelige science fiction-forfattere og Philip K. Dick-filmatiseringer, alt sammen helt gratis.
Se Dancon 2012

Jeg er blevet inviteret til at holde et science fiction-relateret foredrag ud fra et sprogfagligt udgangspunkt, og det er så blevet til nedenstående. Kom forbi, og få en forklaring på illustrationerne nedenfor.

Xenolingvistik - det ultimative fremmedsprog

Hvis der er intelligent liv derude i universet, vil disse væseners indbyrdes kommunikation så nødvendigvis have form af sprog som vi kender det? Behøver sproglig kommunikation at foregå ved hjælp af lyd, eller kan man forestille sig sprog der benytter sig af lys eller dufte? Vil fremmede sprog være opbygget efter samme principper som jordiske menneskesprog? Ville vi kunne lære at kommunikere på eller blot forstå udenjordiske sprog, eller vil det være en umulighed, måske fordi sprogene afspejler en helt anderledes måde at tænke på?

Foredraget tager udgangspunkt i videnskabelige og filosofiske teorier om sprog og ser på den baggrund på hvordan disse spørgsmål er blevet besvaret i science fiction-litteraturen, med vægt på betydningsfulde romaner med 'xenolingvistiske' temaer som Ian Watsons The Embedding (da. Sprogmestrene) fra 1973, Suzette Haden Elgins Native Tongue fra 1984 og China Miévilles Embassytown fra sidste år.

Stig W. Jørgensen har skrevet om science fiction igennem mange år. Et udvalg af hans artikler om genren er samlet i bogen Det virtuelle cocktailparty (2010). Han har også en sprogvidenskabelig fortid og er ph.d. i datalingvistik på en afhandling om det sprogfilosofiske begreb 'reference'.

Foredraget vil blive fulgt op med en artikel om samme emneområde i Himmelskibet.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.