Ekkorummet

Ekkorummet

Om bloggen

Aktuelle og uaktuelle kommentarer til science fiction og beslægtede emner - de steder hvor kunsten og videnskaben møder hinanden og tilværelsen - med lejlighedsvise musikalske og poetiske ekskurser.

August tager billetten

FantasyPosted by Stig W. Jørgensen Thu, December 25, 2008 12:11:53

Blog Image

Min gode ven Erik Barfoed debuterede i 2005 som børnebogsforfatter med August går i glemmebogen, en både munter og uhyggelig fortælling for børn fra 5-6-års alderen og opefter. Da Augusts bedste ven forsvinder efter at hans forældre har glemt at hente ham i fritidshjemmet, begiver August og kammeraten Omar sig ud på et halsbrækkende eventyr for at redde deres ven ud af den gådefulde og uhyggelige verden bag fritidshjemmets kosteskab. De kommer til Glemselens Flod hvor grådige madkassemonstre og cigarrygende kampkommoder nidkært vogter over glemte skatte, og hvor ingen slipper ud af Borteherskerens kløer.

Jeg havde i sin tid fornøjelsen af at læse bogen allerede i manuskript, og selv om jeg også dengang syntes historien var god, må jeg indrømme ærligt at jeg først for alvor fik øjnene op for dens helt store kvaliteter, da jeg for nylig læste den højt for min femårige søn og dermed fik set dens effekt på sin rette målgruppe. For sjældent har jeg set ham så koncentreret om en aktivitet som jeg har foreslået!

Erik harcellerede engang i et interview over de reminiscenser af 70'er-tænkning, der fastholder at børn som målgruppe skal have noget, de kan relatere til den nære verden - sandheden er jo, at de hellere vil høre om noget der foregår for længe siden i en fjern galakse. Men genistregen i August går i glemmebogen er netop den måde den kobler hverdagsvirkeligheden til eventyrverdenen, transformerer dagligens genstande og situationer, såsom madkasser, konservesdåser og forsømte børn, til fantastiske genstande og situationer, der er både komiske og truende. Det er godt set, for denne iscenesættelse af dagligdagens problematikker i eventyrregi er noget man tydeligt kan observere hos legende børn i aldersgruppen - man klæder sig ud som Spiderman, men leger samtidig inspireret af noget man har oplevet i går. Der bliver leet højt og fjantet af madkassermonstrene når man læser bogen højt - men der bliver også gyst og grædt, harcelleret over uretfærdighed og reflekteret over tab, glemsel og sorg. Det er modigt - og det fungerer. (Min egen søn var ikke mindst særdeles ophidset over Glemselens Flod, som han syntes var 'en tarvelig lorteflod'. Jeg har ikke set ham så oprigtigt moralsk indigneret siden Lando Calrissian forrådte Han Solo og prinsesse Leia i The Empire Strikes Back).

Blog Image

Nu er der godt nyt til højtlæsende forældre og deres børn. Fortsættelsen August tager billetten udkommer på Høst & Søn i januar. Denne gang har jeg ikke haft lejlighed til at læse bogen på forhånd, men efter alt at dømme er der igen tale om mod til at tage temaer om tilværelsens sørgelige sider op i en samtidig morsom fortælling. August er alene i sin mormors store lejlighed, der kommer et underligt postbud (har han mon le og timeglas?) med en seddel der vist er tiltænkt mormor, men det er August der lukker op og tager billetten!

Hvis man ikke kan vente til bogen udkommer - eller gerne overlader højtlæsningen til andre - kan man frem til 11. januar gratis downloade August tager billetten som podcast fra DRs Oline. Podcasten annonceres i disse dage i tv-spots på statskanalen.

Erik Barfoed opsagde i øvrigt for nylig sin stilling som direktør i Lindhardt & Ringhof for at få mere tid til famillien og hellige sig sine adskillige andre karrierer såsom oversætter, tegner og forfatter. Jeg håber at det betyder flere bøger om August - og andre.

  • Comments(0)//ekkorummet.sciencefiction.dk/#post26