Ekkorummet

Ekkorummet

Om bloggen

Aktuelle og uaktuelle kommentarer til science fiction og beslægtede emner - de steder hvor kunsten og videnskaben møder hinanden og tilværelsen - med lejlighedsvise musikalske og poetiske ekskurser.

Mr. Sci-Fi Død

BegivenhederPosted by Stig W. Jørgensen Sat, December 06, 2008 10:52:17

Dead Again, hed en Kenneth Branagh-film fra begyndelsen af halvfemserne. Man mindes denne titel, da det nu igen forlyder at Forrest J. Ackerman er død. For få uger siden forlød det i science fiction-verdenen at Ackerman var afgået ved døden, men nyheden blev efter få timer dementeret, og diverse science fiction-nyhedssites fik travlt med at pille nekrologerne ned igen. Hændelsen medførte en strøm af sympatierklæringer til den på det tidspunkt hospitalsindlagte Ackerman, og angiveligt skulle de mange hilsner have muntret 'Forry' så meget op, at han midlertidigt kom i bedring. Men nu skulle den altså være god nok: Ifølge Associated Press er Forrest J. Ackerman død af hjertestop i sit hjem i Los Angeles natten til fredag. Han blev 92 år.

Blog Image

Forrest J. Ackerman var science fiction- og horror-fan, redaktør og igennem tiden litterær agent for mange berømte forfattere, heriblandt Isaac Asimov og Ray Bradbury. Han var også - og måske især - verdens største science fiction-samler. Hans hjem, the Ackermansion, udgjorde et decideret museum der blandt andet kunne fremvise den originale Yoda fra Star Wars, en kopi af robotten fra Metropolis, rekvisitter fra Star Trek, Indiana Jones, Bela Lugosis Dracula-film og Ray Harryhausens produktion. I de senere år solgte Ackerman ud af de over tre hundrede tusinde samlerobjekter, og en del af dem kan i dag findes på The Science Fiction Museum i Seattle. Ackerman kendte gud og hvermand i science fiction-verdenen og i Hollywood og optrådte som statist eller i miniroller i utallige film, inklusive Michael Jacksons musikvideo til Thriller.

Blandt meget andet var Ackerman kendt som ophavsmand til den omstridte benævnelse 'sci fi'. Om han vitterlig var den første der brugte betegnelsen, strides genrehistorikerne vist om i dag, men Ackerman spillede i hvert fald en afgørende rolle for dens udbredelse (og kørte i en årrække rundt i en rød Cadillac med SCI FI som personlig nummerplade). Vi har tidligere diskuteret forkortelsen her i Ekkorummet og citeret Harlan Ellison for at kalde det en 'hæslig konstruktion ... der lyder som fårekyllinger der knepper'. Som svar på tiltale fik Ackerman produceret badges med teksten I love the sound of crickets making love, som hans fans i de efterfølgende år bar til science fiction-begivenheder.

  • Comments(0)//ekkorummet.sciencefiction.dk/#post24