Ekkorummet

Ekkorummet

Om bloggen

Aktuelle og uaktuelle kommentarer til science fiction og beslægtede emner - de steder hvor kunsten og videnskaben møder hinanden og tilværelsen - med lejlighedsvise musikalske og poetiske ekskurser.

Hugo Awards 2012 - nu med feer

BegivenhederPosted by Stig W. Jørgensen Mon, September 03, 2012 09:02:10
I nat dansk tid blev science fiction/fantasy-læsernes store pris, The Hugo Awards, uddelt på verdens-science fiction-kongressen Chicon 7 i Chicago. Hvis man var tilstrækkelig interesseret eller ikke kunne sove, kunne man følge ceremonien live over nettet (selv om der vist var nogle problemer med streamingen) eller om ikke andet via twitter.

Jeg kunne nu godt vente til jeg stod op med at tjekke resultatet, men jeg var alligevel mere nysgerrig efter udfaldet i år end så mange andre år. Det vigtige spørgsmål var for mig om Jo Waltons fantasy- og (eller?) udviklingsroman Among Others ville løbe af med sejren frem for mere rendyrkede genreværker som China Mievelles filosofisk-spekulative science fiction-roman Embassytown og George R.R. Martins seneste fantasy-epos A Dance with Dragons, ligesom romanen tidligere på året vandt de professionelle genrefolks pris, Nebulaen.

Surprise, surprise -- Waltons beretning om den femtenårige outsider Morwenna Phelps der både er ivrig science fiction-læser og har kontakt til overnaturlige væsner hun i mangel på bedre betegnelse kalder for 'feer', blev også læsernes favorit. Min diskussion af romanen affødte en lille debat i flere fora, sådan som romanen vist er blevet diskuteret af genrelæsere overalt i verden. Jeg skal ikke udelukke at min nærlæsning bør revideres på nogle punkter, men jeg synes stadig væk at sammenblandingen af fantasyroman og fantastroman har uheldige følger, og også hvis værket i sig selv var uproblematisk, er det tankevækkende når en genre(miljø)tematiserende og -refererende tekst stryger lige ind på førstepladsen frem for de mere gedigne bud. Moden refleksion eller bare nostalgi og alderstegn? Det kan vi helt sikkert diskutere videre. Men som jeg skrev: Det er da altid bedre end det år hvor de gav Hugoen til Harry Potter and the Goblet of Fire.

Samtlige vinderresultatet kan ses på The Hugo Awards' hjemmeside. Locus Online News lister også de øvrige nominerede.

  • Comments(3)//ekkorummet.sciencefiction.dk/#post145