Ekkorummet

Ekkorummet

Om bloggen

Aktuelle og uaktuelle kommentarer til science fiction og beslægtede emner - de steder hvor kunsten og videnskaben møder hinanden og tilværelsen - med lejlighedsvise musikalske og poetiske ekskurser.

Skriv en tekst om verdens skabelse, og få Björk til at synge den

MusikPosted by Stig W. Jørgensen Mon, October 31, 2011 17:57:06

Den islandske sangerinde Björk, der næppe behøver nogen præsentation, har med projektet Biophilia skabt et musikalsk, tematisk og formmæssigt usædvanligt værk. Biologen E.O. Wilson postulerede med biophilia-hypotesen et slægtskab og en empati mellem alle levende organismer, en tese der i senere fortolkninger, inklusive Björks kunstneriske fortolkning, inkluderer 'ikke blot insekter og bakterier i 'det biofile bånd', men også uorganiske størrelser som krystaller, vulkanudbrud, lynnedslag og månens cyklus', for at citere artiklen om Björks projekt i Ingeniøren.

Biophilia er multimedieprojekt der omfatter en live-forestilling, apps til iPad (er lanceret som 'verdens første iPad'-album), samt almindeligt musikalbum. Jeg er kun bekendt med musikalbummet, men det er værd at lytte til og vækker dels mindelser om de mere poetisk-stilfærdige af Björks tidligere album, især Vespertine (2001), dels om moderne minimalistisk kompositionsmusik, også i den intellektuelt-tematiske tilgang. Min favorit for tiden er 'Thunderbolt', hvor rytmen er inspireret af ventetiden mellem lynet og tordenen, og en teslaspole (et 'lynapparat') bruges som instrument.

Sangen 'Cosmogeny' (med tekst af ingen ringere end forfatteren Sjón) handler naturligvis om verdens skabelse og forskellige skabelsesmyter.

Frem til 7. november er det muligt at deltage i en konkurrence om at skrive et nyt vers til sangen. Vinderverset vil blive sunget af Björk ved en liveopførelse.

Deltag i Cosmogeny-konkurrencen her.

  • Comments(0)//ekkorummet.sciencefiction.dk/#post114